Deelsessies

A.Van de straat, de straatcultuur van jongeren ontrafeld
In de deelsessie wordt de ontwikkeling van de straatcultuur behandeld vanuit sociologisch, cultureel en psychologisch perspectief. Aan de hand van diverse voorbeelden wordt helder inzicht gegeven in de moeilijk bereikbare wereld van de jongeren van nu. Zowel de professional als de geïnteresseerde leek vindt in deze training praktische handreikingen om de kloof tussen burgercultuur en straatcultuur te overbruggen.
Frank van Strijen, auteur Van de Straat en directeur Jeugd enzo.

B. Effectief werken met Marokkaans Nederlandse jongeren
In zijn deelsessie gaat Steve in op de connectie( hoe leg je contact met kinderen maar ook met hanggroepen), de cultuur (een overzicht van de vele tegenstellingen binnen de Marokkaanse gemeenschap), de rol van de ouders (tegen welke dilemma’s lopen ouders aan als ze hun kind willen opvoeden in onze westerse maatschappij), het manipuleren van gedrag en het gebruik maken van leugens als middel om vertrouwen te winnen.
Steve Monsanto, Ambulant jongerenwerker (JOS), gezinshulpverlener / opvoedingsondersteuning, jongerenhulpverlener en psychiatrisch verpleegkundige, Portes.

C. Motivatiestrategieën in het werken met straatpubers
In deze deelsessie wordt een model ‘integraal motiveren in het jongerenwerk’ gepresenteerd dat zicht geeft op de gelaagdheid en het inter-actionele proces bij het motiveren van straatpubers. We nemen vijf motivatiestrategieën onder de loep die ingezet kunnen worden in het werken met lastig te motiveren jongeren. Deze strategieën kenmerken zich door een 'talentgerichte benadering' in het werken met risicojongeren.
Maike Kooijmans, auteur van het boek Battle zonder knokken, talentcoaching van risicojongeren (2009).

D.“Dweilen" van criminele jongeren is zinvol MAAR DRAAI DAN WEL DE KRAAN DICHT!!
De sessie zal in het teken staan van het belang van integrale jeugd- en veiligheidszorg en in het bijzonder de rol van de opsporing hierin. Daarbij zullen o.a. de volgende aspecten aan de orde komen:
  • De taken van politie: handhaven, (eerste) hulpverlening, opsporen, signaleren en adviseren.
  • Rechercheurs besteden veel tijd aan reactieve aanpak van de zwaardere vormen van jeugdcriminaliteit. Prettige bijkomstigheid voor de rechercheurs is dat bij positieve opsporingsresultaten (waarheidsvinding en vervolging daders) de slachtoffers zich gelukkig vaak gesteund voelen door de politie. Als echter wordt ingezoomd op het effect van positieve opsporingsresultaten ontstaat het beeld dat het effect niet veel verder reikt dan symptoombestrijding. Zicht en invloed op de oorzaken van de criminele gedragingen vanuit de politie is nogal beperkt. Er lijkt sprake te zijn van "dweilen met de kraan open".
  • Politiemensen (waaronder rechercheurs) zijn zich niet altijd voldoende bewust van hun unieke informatiepositie t.b.v. bestrijding van jeugdcriminaliteit. Juist zij kunnen risico en beschermende factoren uit verschillende sociale domeinen (individu, gezin, school, buurt) signaleren; factoren die voor hulpverleners vaak onzichtbaar blijven maar die van cruciaal belang zijn bij het maken van objectieve risicotaxaties t.a.v. het ontstaan of (verder) ontwikkelen van ernstig antisociaal gedrag bij kinderen en jongeren (prediagnostiek).
  • Politie en haar ketenpartners kunnen veel baat hebben bij integrale jeugd- en veiligheidszorg. "Bouwen in vertrouwen" is daarbij essentieel.
  • Informatiegestuurd politiewerk zou een belangrijke bijdrage moeten kunnen leveren aan efficientere en effectievere jeugd- en veiligheidszorg.
Martin Nanninga, recherchekundige, Regiopolitie Amsterdam /Amstelland. Momenteel werkzaam bij districtsrecherche Amsterdam-West.
E. Signaleren en Reageren, Jongeren op straat in Kanaleneiland
Jan Buijze, gebiedsmanager Kanaleneiland, DOENJA Dienstverlening
Abdelhalim el Ouazizi, Jongeren op Straat-coördinator, DOENJA Dienstverlening


F. Ontdekken van straatcultuur
Een workshop die een blik geeft op de straatcultuur vanuit de beleving van jongeren. Middels films en herkenbare voorbeelden uit de praktijk nemen de trainers je mee in de straatcultuur. Het is een eigen ontdekkingstocht voor de deelnemer naar de straatcultuur. Het bijzondere is de benadering vanuit de jeugdgroepen. Het kijken door ´de ogen van de jeugd´ staat centraal en geeft vernieuwde inzichten op de straatcultuur. De trainers van deze workshop zijn opgeleid door de jongeren van de straat! Men leert de straatcultuur kennen zoals de jongeren het ook leren op ´de universiteit van de straat´. De workshop is vooral praktisch en direct toepasbaar in het werkveld. Patrick Smelt, projectleider, trainer en adviseur van Straatcontact.nl Davey Dekker,adviseur en trainer van Straatcontact.nl

G. Inspiratiesessie Trigger Boys
Hoe doe je dat nou? Jongeren bereiken waarover je normaal gesproken alleen maar negatieve dingen hoort... Ze hangen op straat, zorgen voor overlast en maken de buurt onveilig. De kranten staan er vol van en lokale beleidsbepalers hebben het er druk mee. Maar wie zijn die jongeren eigenlijk? Wat is er volgens beleidsbepalers, professionals en media aan de hand? Hoe staat dit beeld in verhouding tot onderzoek naar jeugdgroepen op straat? En wat zijn de ‘triggers’ om deze jongeren te bereiken, betrekken en binden? Deze vragen staan centraal tijdens een interactieve sessie waarin de deelnemers worden uitgedaagd om anders te kijken naar hanggroepen en straatcultuur. Op creatieve en inspirerende wijze slaat Trigger Boys een brug tussen de belevingswereld van professionals, beleidsbepalers en jongeren. We geven handvatten, tips en tricks om succesvol aan de slag te gaan met deze moeilijk bereikbare doelgroep. Het uiteindelijke doel daarbij is altijd een win-win situatie.
Thomas van Gaal, partner bij Trigger Boys, zal de workshop verzorgen. Hij combineert in deze ‘inzicht & inspiratie-sessie’ van Trigger Boys (eigen) onderzoek, praktijkervaring en veel enthousiasme. Meer informatie kan je vinden op: www.triggerboys.nl.

H. Jongerenteams Utrecht: van de straat naar de maatschappij
Jongerenteam is een initiatief van de gemeente Utrecht en het is verder eensamenwerkingsverband tussen: Gemeente Utrecht, Actium Nederland b.v.(programmacoördinatie), Doenja Dienstverlening (welzijn), Portes (welzijn) & de politie Utrecht. Er zullen ook twee jongeren uit Kanaleneiland worden meegenomen die deelnemen aan het programma. De deelnemers kunnen op deze manier tijdens de deelsessie aan de jongeren zelf vragen hoe het is om in het Jongerenteam te zitten. Er wordt een programma voor jongeren gepresenteerd uit de straatcultuur in twee Utrechtse ‘kracht’wijken, waarin jongeren die in de straatcultuur leven intensief begeleid worden door politie en jeugdhulpverleners bij het verwerven van een goede positie in de samenleving: Maatschappelijke participatie als alternatief voor de straatcultuur. Het jongerenteam biedt mogelijkheden om vaardigheden te oefenen. De workshop handelt over de methodische achtergrond van het programma en over de praktijk én het effect, iets waar de jongeren zelf veel over kunnen vertellen.
Ariënne Hoogendoorn, jeugdhulpverlener Jongerenteam Marco Polo Kanaleneiland Utrecht, DoenJaDienstverlening
Arjan Bolt, orthopedagoog & ontwikkelaar methodiek Jongerenteams en mede-eigenaar, Buro Bolt


I. De shortlistmethodiek en de straatcultuur van jeugdgroepen
Deze methodiek wordt sinds 2009 landelijk toegepast om jeugdgroepen in beeld te brengen. Uitleg en werking van de shortlistmethodiek en de relatie met de straatcultuur van jeugdgroepen . Deze methode wordt ook wel de groepsaanpak Beke/Ferwerda genoemd en is ontwikkeld door bureau Beke. De methodiek heeft als basis de straatkennis/ervaring/intuïtie van de professionals. In het bijzonder de wijk/buurtagenten in samenwerking met bijvoorbeeld jongerenwerkers zijn aangewezen om het beeld van jongerengroepen te inventariseren en op vaste momenten te actualiseren. Onderdeel van die basis is kennis en inzicht in de straatcultuur van jeugdgroepen en jongeren. Daarna worden onder regie van de gemeente door de ketenpartners plannen van aanpak op jeugdgroepen gemaakt en uitgevoerd. Ook daar is kennis van de straatcultuur een voorwaarde. Winny van der Wal, trainer/adviseur/projectleider, Straatcontact.nl
Rachid Habchi, adviseur en trainer, www.straatcontact.nl